Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken trafik sigortasında sürücülerin zararlarını kendi sigorta şirketinden tazmin etme imkânı sağlayan Doğrudan Tazmin Sistemi’ne geçileceğini söyledi.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, trafik sigortasında sürücülerin, zararlarını kendi sigorta şirketinden tazmin etme imkanı sağlayan Doğrudan Tazmin Sistemi’ne geçileceğini açıkladı. Musa Ülken, kesin geçiş tarihi belli olmamakla birlikte önümüzdeki dönemde geçilmesi planlanan Doğrudan Tazmin Sistemi’nin önemli bir gelişme yaratacağını belirterek, “Kendi sigortalısının hasarını ödeyen sigorta şirketi, yaptığı ödemeyi daha sonra, kusurlu olan tarafın sigorta şirketinden tahsil edecek. Hizmet sektörü olan sigortacılıkta Doğrudan Tazmin Sistemi’nin, hizmet içeriği ve farklılık anlamında sektörde yeni bir aşama olacağını düşünmekteyiz” dedi.
Musa Ülken, uygulama ile sigortalıların, isteğe bağlı diğer sigorta branşlarında olduğu gibi hizmeti kendi acentesi ve sigorta şirketinden almanın rahatlığını yaşayacağını ifade ederek, uygulamanın sigorta şirketlerine, hasarı kontrol etmede ciddi katkı sağlayacağını da vurguladı. Ülken, sözlerini şöyle sürdürdü:
TAKAS ODASI
“Bu sisteme geçilmesiyle trafik sigortalarında, zararın önlenmesi için risk değerlendirmesini iyi yapan ve doğru riske doğru fiyat verilmesini sağlayan tarifelerin daha etkin kullanılabileceği kanaatindeyiz. Doğrudan Tazmin Sistemi uygulamasında, sigorta şirketlerinin tamamının bu sisteme katılımının zorunlu olması gerektiğini düşünüyoruz. İki aracın karıştığı, belli bir limite kadar olan maddi hasarlı kazaların, önceden belirlenecek ortalama tutar üzerinden kusursuz sigortalının şirketi tarafından ödenmesi, sonra da kusurlu sigortalının şirketine Takas Odası yardımı ile gidilmesi planlanmaktadır. ”
DÖVİZDEKİ ARTIŞ
Musa Ülken, sigortacılığın 2014 yılını da değerlendirerek, 2012-2014 döneminde prim üretiminin GSYH içerisindeki payının ivme kazanarak arttığını söyledi. 2014 yılının başında dövizdeki hızlı yükseliş, sigorta sektörünü de kısa vadeli etkilediğini ve şirket bilançolarında hasar kalemlerine artış olarak yansıdığını kaydeden Ülken, döviz cinsinden düzenlenen poliçelerde prim artışına neden olduğunu, kurdaki hızlı toparlanmanın bu etkinin kısa sürmesini sağladığını belirterek, şunları söyledi:
“Önümüzdeki dönemde, zayıf yatırım getirileri, düşük faiz oranları sigorta sektörünü fiyatlandırma ve operasyonel yaklaşımlara yönelik farklı kararlar almaya zorlayacak. Büyümeyi desteklemeye ve risk yönetimini geliştirmeye yönelik teknolojik yatırımlar, sigorta sektörü için stratejik bir gereklilik halini alacak.”
Maden işçilerine destek olacağız
Musa Ülken, son günlerde tartışılan maden işçilerine ferdi kaza sigortasına da değinerek, şunları söyledi: “Ferdi kaza sigortası, ani ve harici bir kaza sonucunda, sigortalının derhal ya da kaza tarihinden itibaren bir sene zarfında ölümüne veya kaza tarihinden itibaren iki sene zarfında sürekli sakatlığına sebebiyet verildiğinde teminat sağlamakta. Maden ocağında çalışanlar için halihazırda mevcut ferdi kaza sigortası ürünleri kapsamında teminat sağlanmakta. Önümüzdeki süreçte, maden ocaklarında çalışan işçilere yönelik zorunlu bir sigorta ürünü oluşturulması halinde, teminat sunulabilecektir. Böylece maden ocaklarında kaza sonucu yaşanabilecek can kayıpları neticesinde geride kalanların, yaralarını sarmak üzere bir nebze de olsa destek olunabilecektir.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder