Tofaş, 360 milyon dolarlık yatırımla yenilediği Doblo’yu RAM (Koç) markasıyla Amerika’ya ihraç etmeye başladı. Tofaş’ta yeni Doblo’yla birlikte 3 yeni model için 1.4 milyar TL’lik tarihi yatırıma imza attıklarını kaydeden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Yatırımlarımız sürecek. Koç Holding olarak 2010 yılından bu yana otomotive 10 milyar TL yatırdık” dedi.
Hürriyet'in haberne göre; TOFAŞ, tamamı Bursa’daki fabrikasında üretilip geliştirilen Doblo’yu Amerika’ya ihraç etmeye başladı. 360 milyon dolarlık yatırımla yenilenen Doblo, Amerika’da RAM markası ProMaster City ismiyle ihraç edilecek. ABD’ye bu modelle ilk kez ihracat yapan Tofaş, 2021 yılına kadar Amerika’ya 175 bin adet Doblo ihraç edecek. Bursa’daki Tofaş Fabrikası’nda düzenlenen “Doblo Amerika Üretime Başlangıç ve İhracat Töreni’nde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bugün gurur günü. Eminim rahmetli Vehbi Koç burada olsaydı, ‘Ülkem varsa bende varım demesinin’ sözünün hayata geçmesinden büyük memnuniyet duyardı. Rahmetle anıyorum” dedi.
SEKTÖR ÇOK BÜYÜDÜ
Doblo’nun Amerika’ya ihracatının çok büyük anlamlar taşıdığına değinen Davutoğlu, şöyle konuştu: “175 bin Doblo ihraç edilecek. Türkiye’ye baktığımızda 2002’de toplam 357 bin araç üretiyorduk. Yani 2002’de üretilen araç sayısının neredeyse yarısı, Amerika’ya ihraç edilecek. Toplam Doblo ihracatının 3.2 milyar dolar olacağı belirtiliyor. Otomotiv sektörünün 2002’de Türkiye’deki ihracatı ise 3.3 milyar dolardı. Yani 2002’de ihraç edilen bütün otomotiv sektörü ihracatının neredeyse toplamı kadar sadece Doblo ihraç edilmiş olacak. Bu, aslında Türk ekonomisinde ve otomotiv sektöründe ölçeğin ne kadar büyüdüğünü gösteren çok önemli rakamlar.”
Doblo’nun yenilenmesiyle başlayan yatırımların devam edeceğini açıklayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, şu bilgileri verdi: “Sedan, diğerleri station wagon ve hatchback olmak üzere 3 yeni binek araç projesiyle devam edeceğiz. Süregelen yatırımlarımız haricinde sadece bu modellerle yaptığımız toplam yatırım miktarı 1.4 milyar dolara ulaşıyor. Uzun vadeli bakış açısıyla 2010 yılından bu yana otomotiv sektörüne (Tofaş, Ford Otosan, Türk Traktör) yaptığımız yatırımlar 10 milyar TL’ye ulaşmaktadır. Tofaş’ın son dönemde imza attığı yeni yatırımlar da ülkemize ve geleceğimize olan inancımızın birer göstergesidir.”
ÇOK ÖNEMLİ BİR BAŞARI
Tofaş’ın 80 ülkeye ihracat yaptığını anlatan Mustafa Koç, şöyle konuştu: “Bundan 46 yıl kadar Tofaş’ın yılda 20 bin adetlik üretim kapasitesi ve 600’e yakın çalışanı vardı. 2014 yılına gelindiğinde 400 bin adetlik üretim kapasitesi, 6 bini aşkın çalışanı var. Öyle ki otomotivin beşiği sektörün ana oyuncusu Amerika’ya araç geliştirip, ihraç edebilme
başarısına ulaştı. Bugün Türkiye’de bunu sadece Tofaş’ın gerçekleştirdiğini bilmenizi isterim. Tofaş’ın hikayesi Türk insanının bir hedefe inanarak, omuz omuza vererek çalışmasının ve başarmasının en güzel örneklerinden biri oldu.”
Avrupa’nın ticari araç üretim merkezi
BAŞARI hikayesinin en önemli kilometre taşlarından birinin hiç kuşkusuz Doblo olduğunu aktaran Mustafa Koç, Doblo 2000 yılında pazara sunulduğunda otomotiv sektöründe kendi segmentini yaratan, fikri ve sınai mülkiyeti Tofaş’a ait ilk yerli üretim taşıt aracı olduğunu dile getirdi. Koç, Doblo’nun ardından yine kendi segmentini yaratan Fiorino projesini başarıyla üstlenen şirketin sadece ortağı Fiat için değil Peugeot Citroen ve sonrasında Opel ve Vauxhall gibi dünya markaları için üretim yapar duruma geldiğini belirterek, Tofaş’ın gerçekleştirdiği Ar-Ge, mühendislik ve insan kaynağı yatırımlarının kısa sürede meyvesini verdiğini söyledi. Koç, “Doblo ve Fiorino projelerimizin üretimiyle birlikte, ülkemizin Avrupa’nın ticari araç üretim merkezi olmasının da yolu açıldı” ifadelerini kullandı.
Ar-Ge’ye yeni teşvik müjdesi
KONUŞMASINDA siyasi istikrara vurgu yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Reformları artıracağız ve bundan sonrada önceliğimiz olacak. Bursa’mız bir başarı hikayesidir. Bunda Tofaş’ın büyük katkısı var. Ama isterdik ki başka bölgelerimizden de bundan yaralansın. Bunun için teşvik getirdik. Ar-Ge ve teknoloji yoğunluklu yatırımlar yeni teşvikler getirmek niyetindeyiz” şeklinde konuştu.
Yerli otomobil vurgusu
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da vurguladığı gibi yerli üretim bir Türk otomotiv markasının geliştirilmesi vaktinin geldiğini dile getirerek, “Ümit ederiz ki çok kısa zamanda yine böyle güzel bir vesileyle ilk yerli üretim Türk markasının törenine de hep beraber katılmak bize nasip olur” dedi.
Yerlilik oranı yüzde 76
TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran ise “Tofaş’ın, bugün ürettiği araçları Singapur’dan Latin Amerika’ya, yani dünyanın bir ucundan diğerine ihraç etmesi bir tesadüf değil. Doblo’nun her neslinde bir öncekinden daha iyi ürün çıkartarak, çıtamızı iyice yükselttik. Mühendis ve işçilerimizin emekleriyle, şimdiye kadar
ürettiğimiz en güçlü, en sağlam ve en verimli Doblo’yu hayata geçirdik. Yeni Doblo’da yerlilik oranını, motor ve şanzıman haricinde %76’lara ulaştırdık” dedi. FCA EMEA Bölgesi İş Geliştirme Başkanı Silvia Vernetti ise, “Doblo’nun Amerika pazarı için üretilip ihracatının başlaması önemli bir fırsatı ifade ediyor. Tofaş’ın bu kabiliyetinin, gelecekte yeni ürünlerin yolunu açacağına eminiz” dedi.
G20 ve Doblo GÜZEL TESADÜF
TÜRKİYE’nin ihracatını da önemli oranda artırdığını anlatan Başbakan Ahmet Davutoğlu, şunları kaydetti: “Hepimizi gururlandıran çok önemli gelişme pazartesinden itibaren G20 dönem başkanlığını üstlenmemiz oldu. Olağanüstü bir gelişme. Doblo ihracatı ile bunu aynı haftada yaşıyor olmamız çok önemli. Güzel bir tesadüf. Bunları çok yaşayacağız. Çünkü Türkiye ekonomisi büyürken şirketlerimizin üretim kapasitesi artacak. Dünya ekonomisi küçülürken, küresel ekonomide daralma yaşanırken, Türkiye küresel krizden sonra dahi dünyada en yüksek büyüme performansını gösteren ülkelerden biri oldu.”
ABD ve Avrupa’ya Doblo ile mesaj
BAŞBAKAN Davutoğlu, ihracatın ABD’ye, Kuzey Amerika’ya, Kanada’ya yapılmasının önemine dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Tam da Transatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı (TTIP) tartışmaları yaşanırken ve Türkiye olarak biz bu tartışmaların içinde ve merkezinde olmamız gerektiği vurgusunu her yerde yaparken, bu ihracat aslında birbirinden uzak gibi görünen Türkiye ekonomisiyle Amerikan ekonomisinin coğrafi uzaklık dışında ne kadar yakın olduğunu da ortaya koymuştur. Bu yönden de bize güçlü bir destek verdiniz. AB ile ABD’nin, Kuzey Amerika’nın transatlantik bir ortak ticaret ve yatırım havzası haline dönüşmesi halinde Türkiye’nin dışarıda bırakılması ekonomik olarak da yanlıştır, ahde vefa itibarıyla etik olarak da yanlıştır. Ümit ederim Doblo’nun ihracatı güzel bir mesaj olur. İlk Doblo’lar, şu mesajla gidiyorlar: Türkiye’yi hiçbir sürecin dışında bırakamazsınız, biz Amerika’dayız, Avrupa’dayız, dünyanın her yerindeyiz.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder