19 Aralık 2014 Cuma

Lükse caydırıcı vergi plaket yerine fidan!

Başbakan Davutoğlu, ekonomik dönüşüm programının ikinci ayağında ÖTV kapsamının genişleyerek lüks ve ithalde caydırıcılık sağlanacağını açıkladı. Resmi ziyaretlerde de plaket takdimi yerine fidan dikimi yapılacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomik dönüşüm programının ikinci bölümünü açıkladı. Buna göre, valilik ziyaretlerinde plaket verme yerine fidan dikilecek, tanıtım kitabı yerine flaş DİSKler hazırlanacak.
Yerel yönetimlerin kendi kaynaklarını kullanmasını öngören pakete göre 12 yaş altı çocuklar reklamlarda oynayamayacak. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamı genişleyecek, lüks ve ithalde caydırıcılık sağlanacak.
Kamuya ait sosyal tesislerin tasfiyesine, özelleştirilmesine veya gerçek maliyetleri karşılayacak şekilde kamu tarafından işletilmesine karar verilecek.
Davutoğlu, ‘Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm’ başlığıyla öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin ikinci toplantısını düzenledi.
Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve  Teknoloji Bakanı fikri ışık, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.

Tasarruf kampanyası
Davutoğlu, israfla mücadele konusunda, “Uluslararası yükümlülükleri gözeterek, lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarını tespit edecek ve caydırıcı vergilendirme yapacağız. İçeride teknoloji yoğun sanayilere destek verirken, dışarıdan gelecek lüks  tüketim mallarına dönük olarak da caydırıcı vergilendirmeler yapacağız” dedi.
Kamuoyuna yönelik genel bir tasarruf çağrısı kampanyası düzenleyeceklerini bildiren Davutoğlu son yaptığı il ziyaretlerinde çoğu depolandırma problemi çıkaran plaketler ve hediyelerin ciddi bir israf alanı oluşturduğunu belirterek şunları söyledi:
“Başbakanlık genelgesiyle bundan sonra başta benim yaptığım ziyaretlerde olmak üzere hiçbir ziyarette yerel yönetimler, valilikler veya diğer kurumlar plaket hediye sunumunda bulunmayacaklar. Eğer hediye edilecekse, ağaç dikimi, fidan dikimi hediye olabilir, küçük bir belge ile bu fidanların o kişi adına o bölgede dikildiği söylenebilir, o kadarı yeter.
Gelen devlet büyüğü, bakan, başbakan ve diğer yetkililer adına fidan dikilebilir ve onlar büyüdükçe de kendi hediyesini sürekli topluma kazandıran bir hatıra olarak yaşar.”


Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) kapsamı genişletilerek lüks ürünlere yönelik caydırıcılık sağlanacak. Bu gelişmenin cep telefonlarından saat ve tasarım işi çantalara kadar birçok ürünü etkilemesi bekleniyor.

Tanıtım kitabı yok, flaş disk var

Tanıtım kitaplarına ilişkin de uyarıda bulunan Davutoğlu, lüks yayınlarla tanıtıma ihtiyacı olmadığını, bu tür faaliyetlerin internet ortamında, flaş disklerle tanıtılmasının daha elzem olduğunu söyledi.
Davutoğlu, gayrimenkul gelirlerinden kamunun pay alması için, “İnşaat sektörü, ancak ve ancak imalat sanayinin gelişmesiyle kendi gücünü koruyabilir yoksa salt inşaat sektörü önemli bir kâr ve rant haline dönüştüğünde yatırım cazibesini kaybetmeye başlar. Biz istiyoruz ki inşaat sektörü bu gücünü korusun ama yatırımlarıyla bilinen büyük sanayi kuruluşlarımızın inşaat sektörüne dönük yatırımlarla, diğer yatırımların aleyhine durum doğmasın” dedi.

‘Rusya riski görmüyoruz’
Rusya’da çalkantıların uzun sürmesi durumunda reel sektöre yönelik herhangi bir adım atılıp atılmayacağının sorulması üzerine Davutoğlu, “Başbakan Yardımcımızla, Merkez Bankamızla, ilgili bakanlarımızla alınabilecek tedbirleri gözden geçirdik. İlk tedbirlerden biri olarak da üçlü protokolün devreye sokularak enerji ödemelerinin Merkez Bankası ve Hazine’nin sağladığı kaynak üzerinden yapılmasıyla genel dengeleri etkilemeyen ama etkin bir politika aracı geliştirdik” dedi.

Otomatik BES sistemi, tüketici dostu senaryo...

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı programdaki bazı başlıklar şöyle:
* 12 yaşın altındaki çocukların ticari reklamlarda kullanılmasının önlenmesi sağlanacak.
* Halka açık şirketler vergi indirimiyle teşvik edilecek.
* Altın mevduat hesabı olan müşterilerin, kuyumcuların POS’ları üzerinden hesaplarına gram altın yatırabilmesine ilişkin model geliştirilecek.
* Televizyon yapımcıları ile görüşülerek tüketicilere ilişkin konuların senaryolara eklenmesi sağlanacak.
* İşe başlayan bir çalışan adına otomatik olarak bir Bireysel emeklilik hesabı (BES) açılması ve ilk aydan başlayarak maaşından otomatik olarak katkı payı kesintisi yapılmasına dayanan otomatik katılım sisteminin pilot uygulaması incelenecek.
* ÖTV’ye tabi listeler gözden geçirilerek, kapsam dışı lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları kapsama alınacak.
Reçeteler mercek altına
* Okullarda öğle yemekleri belirli kalori miktarını sağlayacak şekilde sunulacak.
* Kamuya taşıt alımında satın alma ve kiralama seçenekleri maliyetleri karşılaştırılarak ortak kriter belirlenecek.
* Kamuya ait sosyal tesislerin ayrı ayrı değerlendirilerek tasfiyesine, özelleştirilmesine veya gerçek maliyetleri karşılayacak şekilde kamu tarafından işletilmesine karar verilecek.
* Akılcı ilaç kullanımı için tüm hekimlerin reçeteleri kontrol edilecek.
Mal varlığına takip yolda
* Yükümlülerin takipteki alacaklarının tahsilinin sağlanması amacıyla tüm mal varlığına ilişkin bilgilere elektronik ortamda ulaşılabilmesine imkân sağlamak üzere ilgili kurumlarla işbirliği yapılacak.
* İmar planı değişiklikleri ve kamu yatırımları sonucu oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamu da pay alacak.
* Bilirkişilik için akreditasyon müessesesi getirilecek. Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder