9 Kasım 2015 Pazartesi

Koç’tan Fas’a ‘Kral’ yatırım!

Ford Otosan, Trucks için Afrika pazarında stratejik ülke olarak Fas’ı seçti.

Kraliyet Ailesinin akrabası olan ve Kazablanka’da 100 yıllık Ford bayisi Auto Hall Scama ile distribütörlük anlaşması imzalayan Ford Otosan, buradan Afrika’yı yönetecek.

Ford Otosan’ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, Afrika pazarını Fas’tan yönetecek. Global çapta yatırımlarına hız veren Ford Trucks, Kazablanka’da Ford’un 100 yıllık bayisi olan Auto Hall’un otomotiv distribütörü Scama ile işbirliğine gitti. Bu kapsamda açılan 4S tesisli Ford Trucks bayisi, Afrika’nın yönetim merkezi olacak. Bugün itibariyle 22 ülkede distribütörlük ve bayi ağı yapılanması bulunan Ford Trucks’ın, 2020 yılına kadar hedeflediği 50 ülkeye ulaşması için Afrika pazarı stratejik önem taşıyor. Açılış törenine; Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Otosan Kamyon İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kınay katıldı.

SEÇİM RAHATLATTI, REKOR OLUR

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 1 Kasım seçimlerinden sonraki hafta hissedilir bir rahatlama yaşandığını belirterek, “Gerginlik ve belirsizliğin kalkması ile birlikte bir rahatlama yaşandığı gerçek. Bunun satışlara yansıyacağını ve yılın yeni bir rekorla kapanacağını düşünüyorum. Ama net konuşmak için yine de bir parça beklemek gerekiyor” diye konuştu. Seçimden sonraki ilk beş iş günü içinde kurların henüz bir noktaya oturmadığını bu yüzden biraz beklemek gerektiğini belirten Yenigün, kasım ayının geçen yıllara oranla biraz daha sakin, aralık ayının ise geçen yıl seviyelerinde gerçekleşmesini öngördüklerini belirtti. Yenigün, “Kurların netleşmesini beklerken fiyatlarımızı da belirli bir seviyede tutarak, rekabetçi pozisyonumuzu korumamız gerekiyor. Gerek üretici olarak gerekse distribütör olarak sanıyorum bu maliyet artışlarını yine biz karşılayarak fiyatlarımıza yansıtmayabilir ve bu şekilde satışların belirli bir seviyenin altına düşmemesi için destekleriz.

1 MİLYONLUK PAZAR ARTIK HAYAL

Otomotiv pazarının 2015 yılını da yeni bir rekorla kapatmasını beklediğini ifade eden Haydar Yenigün, lakin 1 milyonluk pazara ulaşma hayalinin ise bittiğini vurguladı. Yeni rekorların ardından hükümetin Pazar üzerine doğrudan etkide bulunacak şekilde vergi düzenlemelerini getirdiğinin hatırlatılması üzerine Yenigün, şu yanıtı verdi :”Öncelikle hükümetin kurulup, ekonomi yönetiminin işbaşına geçerek planları doğrultusunda ilerlemesi gerekiyor. Dolayısıyla bu planların içinde kısa sürede bir vergi artışının olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki bu noktadan sonra sert artışları da beklememek gerekiyor” dedi.

2020 HEDEFİ 50 ÜLKEDE OLMAK

Açılış töreni öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Haydar Yenigün, “Ford Global ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde hedefimiz 60 ülkede faaliyet göstermek. 2020 yılına kadar 50 ülkeye ulaşacağız. Afrika bu hedefte kilit rol oynuyor” dedi. Kuzey Afrika pazarında hedeflerinin yıllık 20 bin ağır ticari araç satışı olduğunu da belirten Yenigün “Önümüzdeki dönemde Kuzey Afrika ağır ticari araç pazarında ilk 3 marka arasına girerek yüksek bir pazar payı elde etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.


1,5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Ford’un ağır ticaride hedeflerini oldukça yüksek olduğunu söyleyen Yenigün, bu hedeflere ulaşılabilmek için yeni yatırımlarında yapılması gerektiğini ifade etti. İnönü fabrikasının yıllık 15 bin üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Yenigün “İnönü fabrikamıza üretim kapasitemiz 15 bin adet. Üretimin yüzde 33’ünü ihraç ediyoruz. Yeni gireceğimiz ülkeler ile mutlaka kapasitemizi artıracağız. Dolayısıyla ihracatımız da artacak. 4 yılda 1.5 milyar dolar yatırım yaptık. Hedeflenen büyümenin yakalanması için üretim yatırımı da gerekiyor” dedi.

sözcü.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder