Peugeot’un kompakt crossover olarak tanımladığı 3008 tasarımı ve geniş ön camı sayesinde bir MPV (Çok amaçlı araç) gibi de gözüküyor. Makyajlandıktan sonra daha estetik bir görünüme kavuşan aracın önceki versiyonunda en büyük eksiklik tam otomatik şanzımanın olmamasıydı. EAT6 adı verilen yeni tam otomatik şanzıman ve 120 beygirlik BlueHDi dizel motora kavuşan Peugeot 3008 aileler için iyi bir seçenek haline geldi.
YENİLİKÇİ DIŞ TASARIM
Peugeot 3008’e yapılan küçük dokunuşlar aracın görünümünde önemli farklar yaratmış. Değişen tamponlar, ön ızgara, jantlar, far ve stop lambaları aracın daha yenilikçi görünmesini sağlamış. Aile araçlarının en büyük dezavantajı olarak gösterilen sıkıcı tasarım ve hantal görünüm sorunun üstesinden gelen Peugeot, 3008’in hem iç hem de dış dizaynında göze hoş gelen dokunuşlara imza atmış. 4,36 metre uzunluğa, 1,83 metre genişliğe ve 1,63 metre yüksekliğe sahip olan aracın boyutları büyük olduğunda park ederken zorluklar yaşanabilirdi, ama burada da imdadımıza park sensörü ve çok net bir görüntü sunan geri görüş kamerası yetiştiği için rahat ve sorunsuz manevralar yapabildik.
FERAH İÇ MEKAN
Böyle bir araçta en önemli noktalardan biri de iç mekanın sunduğu konfordur. Öncelikle şunu söylemeliyiz; ön koltuk yolcuları için aracın içinde her şey yerli yerinde, hiçbir sorun yok. Arka bölümde de büyük bir sorun yok, rahat oturuyorsunuz, fakat arka diz mesafesinin boyutları bu kadar büyük olan bir araç için daha iyi olmasını beklerdik. Yüksek tavan yapısı nedeniyle uzun yolculuklarda dahi misafirlerini rahat ettirebilmeyi başaran Peugeot 3008’in panoramik cam tavanı ve cam yüzeylerin büyüklüğü yolculuklara büyük keyif katıyor. Cam tavan açılmıyor, ama aracın içindeki herkesin beğenisini kazanıyor, gündüz-gece tüm rotalarda araç içine değişik bir hava katıyor. Özellikle çocukların arka koltuklarda sorun çıkarmadan oturmasını sağlayacak cam tavanı tüm ebeveynlere tavsiye ediyoruz.
Peugeot 3008 iç mekanında birçok saklama ve eşya gözü bulunuyor. Telefonunuzdan cüzdanınıza, kahvenizden yarım litrelik suyunuza kadar tüm eşyalarınızı koyabileceğiniz eşya gözleri gerçekten rahat ettiriyor. Özellikle kol dayama konsolunun altına saklanan soğutmalı göz çok derin ve kullanışlı. Konsolun ortasına yerleştirilen multi medya ekranı şıklığı artıyor, ama tümüyle kullanabilmek biraz alışkanlık istiyor. Müzik sistemi başarılı olan aracın işçilik ve malzeme kalitesi de gayet iyi. Dokunduğunuz birçok yerden kalite geri dönüşünü alıyorsunuz.
GENİŞ AİLELER İÇİN GENİŞ BAGAJ HACMİ
Gelelim aileler için kritik soruya; acaba Peugeot 3008’in bagaj ölçüleri geniş aileler için yeterli mi? Aracın bagajının standart hacmi 512 litre. Küçük kardeşi hatchback 308’in 420 litre bagaj hacmi olduğunu düşünürsek bu rakam çok etkileyici gelmeyebilir, ama 3008’in iki parçalı açılan bagaj kapağı yüklemede büyük kolaylık sağlıyor. Ayrıca arka koltuklar yatırıldığında bagaj hacmi 1604 litreye ulaşıyor. İşte burası gerçekten çok önemli. Yüksek tavan yapısının avantajını kullanan araç arka koltukları yatırıldığında birçok büyük ve yüksek eşyayı iç mekanına alabiliyor. Çok uzun yükler taşımak isterseniz ön sağ koltuğu bile katlayabiliyorsunuz. Birçok araçta katalogda yazan bagaj hacminin tamamını kullanamıyorsunuz, ama Peugeot 3008’in yüksek yapısı buna imkan veriyor. Yaptığımız denemede 6 adet orta boy valizi aracın bagajına rahatlıkla yükledik ve diğer küçük çantalar için hala yer vardı.
MOTOR VE PERFORMANS
3008’in şu an güçlü olduğu konulardan biri de performans. Çünkü araçta yeni şanzıman ve motor ikilisi görev yapıyor. Bir aile aracı olarak konumlandırılan 3008’den yüksek performans değerleri beklemek tabi ki haksızlık olur, ama 1.6 litre 120 beygirlik dizel güç ünitesi sürücünün beklentilerini karşılıyor. Özellikle EAT6 adı verilen yeni tam otomatik şanzımanla uyumunun sayesinde gaz pedalına yüklendiğinizde kısa sürede net cevaplar alabiliyorsunuz. Bir önceki nesil Auto6R adlı otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla kıyasladığımızda arada çok büyük farklar olduğunu belirtmeliyiz. EAT6’da sarsıntılı ve bekleyerek yapılan vites geçişlerinden eser yok.
Boş ağırlığı 1470 kilogram olan araç 0-100 km/s hızlanmasını 12,4 saniyede tamamlıyor. 181 km/s maksimum hız değeri bulunan 3008’in fabrika verisine göre karma yakıt tüketim oranı 4,2 litre. Bizim elde ettiğimiz değer ise 6.1 litre oldu. Sürüş esnasında, yüksekte oturmasına rağmen sürücüsüne güven vermeyi başaran aracın yol tutuşu ve sorun yaşandığında destek sistemlerinin araca müdahalesi iyi. Fakat çok yüksek hızlarda yol ve rüzgar sesinin kabin içine biraz fazla girdiğini belirtmemiz gerekiyor. Ortalama hızlarda aracın sürüş konforunu ve darbeleri sönümlemesini beğendik.
GENEL DEĞERLENDİRME
Konumundan dolayı birçok rakibi bulunan Peugeot 3008 farklılık arayanlar için iyi bir seçenek olabilir. Yerden yüksek yapısı ve hafif arazide gidebilmesinin verdiği avantajla SUV’ları, kullanışlılığıyla MPV’leri ve geniş iç mekan-bagaj ölçüleriyle station wagon modelleri kendisine rakip olarak seçen Peugeot 3008, ülkemizde “Active”, “Allure” ve “Fellini” olmak üzere 3 farklı donanım seçeneğiyle satılıyor. Sadece 1.6 litre 120hp BlueHDi dizel motor ve EAT6 tam otomatik şanzıman kombinasyonu bulunan aracın sundukları ve konforu gayet iyi. Fakat en büyük dezavantajı fiyatı; başlangıç versiyonu 95 bin 900 TL. En üst donanım ise 113 bin 400 TL.
Hazırlayan: Onur Akçay
Peugeot 3008 Allure 1.6 BlueHDi 120 hp EAT6
120hp – 1.6 litre
300nm tork
Karma yakıt tüketimi: 6.1 litre
0-100 km/s : 12.4 saniye
Maksimum hız: 181 km/s
Başlangıç fiyatı: 95.900 TL
Test aracı fiyatı: 109.000 TL
ntvmsnc
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder